top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Békési Szent István – záró könyörgés

Frissítve: 2022. aug. 31.



Pocsai Ildikónak és Békés város népének


„Hol vagy, István király?”* Keressük arcodat, de nem találjuk a fóliánsok öreg-illatú lapjain, aranyozott ereklyetartókon, hősies festményeken.


Ha élsz még, bennünk élsz, hisz mi, a Te néped vagyunk műved, bennünk folytatódik életed.


A sors elvette minden gyermeked, a bátor vadászt, Imre herceget, de élünk mi, a nemzet, mely urának vall még ma is Tégedet.


Míg éltél, itt a földön, tartásod büszke volt, bal térded nem érintett földet**, de mi, balga utódok, görbe gerinccel, hajbókolunk, divatnak, pénznek…

Adj erőt, Szent István, király!


Utat nyitottál a világnak Jeruzsálem***, a Szentföld felé, jöttek bűnbánó bűnösök, szentek****, jött a hit… Mi is megnyitjuk határainkat, árunak, pénznek, vastagtárcájú vendégnek, de a hit ma már nem jön, s csak az úton látjuk Jézus lába nyomát.


Vezess a hit útján, István király!


Békét szereztél hazánknak, dússá tettél minden aratást, kezed alatt kenyérben, békében nem volt hiány, életet adtál, teljes életet, a test és a lélek nem szűkölködött adj erőt, hogy ápoljuk művedet!


Erős kezed nem csak kardot ragadott, törvényt is alkotott, megvédte, ki megélte azt:

adj erőt, hogy törvényed ma is óvón hassa át, mindennapi életünk sorát. Műved folytatódjék abban, ahogy vetünk, búzát, tanítást, mindennapi munkát, add meg István király, hogy dús legyen minden aratás!


Add meg, István király, hogy műved ne a história ósdi fejezete legyen, hanem mi, kik utadat járjuk életünk során, hogy nem nép, hanem nemzet legyünk, melyet Istenben nekünk álmodtál.


A vers Ildikó gondolatai alapján lezárása a Békési Szent István című versemnek, bemutatója 2012. Szent István napján volt Békés városban.

* utalás a régi énekre:

„Hol vagy, István király?

Téged magyar kíván,

Gyászos öltözetben

Teelőtted sírván.”

** a régis szokás szerint Isten előtt jobb térdre, a földi király vagy hűbérúr előtt a bal térdre kellett ereszkedni. A mondat arra utal, hogy István király egyik császár előtt sem hajtott térdet.

*** István király biztosította Magyarországon keresztül a jeruzsálemi zarándokutat.

**** közülük mindenki ismeri Szent Gellértet, de meg kell még említeni hazánk első szentjei közül Szent Zoerard-Andrást és Zoborhegyi Szent Benedek remetéket is


A vers előadása Solymáron, 2022.08.20.


148 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page