top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Lullázás 55.: Rezi vára (vers)



Ki tudja számbavenni, hányszor cserélt gazdát e kicsiny vár a Keszthelyi-fennsík felett.


Nehéz lenne felsorolni, e hegycsúcsnak hány gazdája volt, ki épített hozzá és ki rombolta le, história lapján tarkállanak nevek:

lázadó Lackfiak és kucsmás Zsigmond király[1], öreg Kinizsi s a fekete sereg e falaknál utoljára győzedelmeskedett[2].


Hét évszázada volt a zsarnokoknak, s a lázadónak, kik zsarnokká válni vágytak, a hatalmi gőg és botor nagyzolás rombolta le, mit építettek szorgos kezek.


S e kicsinyes civódásokon felül mindig hódítók nyertek csak sokat, jöhettek bármikor, bármilyen irányból, e haza népe összefogni képtelen…


Vagy lenne még remény? Mikor égetett a reménytelenség, 56 fekete telén, egy maroknyi ember[3], vesztett harc után nem adja fel, s új csatára, új halálra fegyvert fogni kész.


Bár romosak a falak, nincs sehol király és nemesúr, e csapatnyi fiatal szebb jövőt ígért…


Néhány gyakorlati tanács: a vár gyalogosan közelíthető meg az erdőn keresztül, csúszós, esős időben nem ajánlom. Úttal együtt legalább 3 órát javaslok erre a programra. További információk: https://www.rezi.hu/rezi-var/




A képeket köszönöm a Rezi önkormányzatnak és Tafota Istvánné Gabriellának!

[1] 1397-ben a vár birtokosait, a Lackfi testvéreket Zsigmond király hívei meggyilkolták [2] 1490-ben Habsburg Miksa csapatai bevették a várat, de a következő évben a fekete sereg. Kinizsi Pál (1434-1494) vezetésével visszafoglalta [3] a szovjet intervenciós csapatok közeledtére a népfelkelők egy csoportja fegyverrel, lőszerekkel a rezi erdőbe vonult, őket követte a városban működő vállalatok csoportja, több száz nemzetőr, és akadémiai hallgatók. Ma emléküket tábla őrzi.


147 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page