top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Lullázás 57.: Vonyarcvashegy, Szent Mihály-domb



Kora reggel indultunk Vonyarcvashegyről, a Balaton egyik legszebb üdülőfalujából. Szeretem ezt a részt: a bicikliút a zöldön keresztül vezet, távol a part nyüzsgő örömeitől, az ember kettesben marad gondolataival. Néha gyalogosokat kell kerülgetni, de csend és béke vesz körül. Augusztus vége volt, hűvös volt a reggel, amikor különös menet jött velünk szemben: a zarándokok. Keresztaljában, imádkozva kerülték meg a Balatont. Nem volt csak néhány pillanat, amíg kikerültem őket, keresztvetéssel és bólintással köszöntöttem őket, s arra gondoltam, utuk célja, a mi kiindulópontunk, a Szent Mihály-domb lehet. Lélekben visszafordultam és velük tartottam.


A halászkápolna belseje


Különleges ez a hely: 40 halász emlékét őrzi, akik egykor, 1739 telén a Balaton jegén próbáltak meg halászni, megküzdöttek az elemekkel, s alulmaradtak. Alulmaradtak, de a Magasságbelihez kiáltottak és megmenekültek. A néphit szerint fogadalmat tettek, hogy kápolnát emelnek a Szent Mihály-dombon, bár az újabb kutatások valószínűsítik, hogy „csak” az eredeti kápolna felújításáról, esetleg kibővítéséről lehetett szó. Egyszerű történet Magyarország egyetlen megmaradt halászkápolnájának meséje. Mégis, ahogy felkapaszkodunk a kápolnához, néha megállva és elmélkedve, megérint valami titokzatos erő. Amikor felérünk, és elmondtunk egy imát a templom méretű kápolnában, lenézünk a dombról: látjuk a tavat, a nyaralókat. Más arca ez a Balatonnak, mint amit egykor a halászlegények láthattak: békés és felszabadult, az elemek mosolyogva néznek ránk, nem fenyegetnek, mégis azonos az érzet, hogy felülemelkedünk saját sorsunkon, saját kis szürke hétköznapi énünkön. Ami a hétköznapokban olyan fontosnak és fenyegetőnek tűnik, itt elcsendesül, betölt minket a napfény és a béke.



A domb története, mint cseppben a tenger, őrzi a magyar sorsot is. Egykor vár dacolt itt a törökkel, de mára már nyoma sem maradt, a ferences barátokra is csak a történelemkönyvek emlékeznek, a régi időket csak pár sírkő és a megújult kápolna őrzi. Mégis, a béke és a lélek megmaradt, ha erre vágyunk érdemes elzarándokolni ide.


A dombtetőről elénk táruló páratlan kilátás


Néhány gyakorlati tanács: A domb alja kocsival, biciklivel egyaránt jól megközelíthető. Érdemes tiszta időben felkeresni, hogy a kilátást is teljes mértékben élvezni tudjuk.


75 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page