top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Lullázás 51.: Egy megoldatlan gyilkosság - Szekuli Pál halála



A múltnak ezer arca van: van, amelyikre szívesen emlékezünk, s van, amiről nem szívesen beszélünk. Egy ősi templomra igen, egy megoldatlan gyilkossági ügyre nem; pedig lehet, hogy ez utóbbibak a mélyén is olyan igazságra lelünk, amely értékes része lenne közös múltunknak. Szekuli Pál (1925-1957) halála talán épp ilyen örökség lehet.

A történteket a Nemzeti Emlékezet Bizottsága–Országház Könyvkiadó „Halálra ítélve / Papi sorsok '56 után” c. kiadványa írja le (Budapest, 2018)[1]:

Ugyancsak kétes körülmények között hunyt el a veszprémi egyházmegyéhez tartozó Öskü káplánja, Szekuli Pál. Tizenkilenc évesen, 1944. augusztus 27-én felvételét kérte a piarista rendbe, majd a váci és tatai novíciusévek után 1949. március 25-én tette le ünnepélyes fogadalmát. 1950. június 21-én szentelték pappá. 1946-tól 1950-ig matematikát és fizikát hallgatott a Pázmány Péter Tudományegyetemen (1950-től Eötvös Loránd Tudományegyetem), de állami nyomásra több piarista rendtársával együtt tanulmányainak feladására kényszerítették. 1950 szeptemberétől Somlószőlősön, 1951 márciusától Látrányban működött káplánként. 1952 decemberében letartóztatták és börtönbüntetésre ítélték. A budapesti gyűjtőfogházban és Vácott raboskodott, de dolgoztatták a dorogi szénbányában is. 1956 júliusában kegyelemmel szabadult, majd Ösküre helyezték a hatvannyolc éves Miklós József plébános mellé káplánnak. A harminckét éves Szekulira 1957. december 7-én holtan találtak rá a plébánia kútjában.

A talányos üggyel kapcsolatban csak azt tudhatjuk bizonyosan, hogy ki nem követte el a bűntényt. A valódi gyilkos személye máig ismeretlen, az ügy ily módon megoldatlan. A nyomozás során inkább összezavarták a szálakat, semmint kibogozták volna. A rendőrök Tibold Éva árva, epilepsziás kiskorú személyében előkapartak egy lehetséges „szeretőt”, de a gyanú tarthatatlannak bizonyult. Vizsgálták az öngyilkosság lehetőségét, majd az idős plébánosra és annak hatvannégy éves házvezetőnőjére, Miklós Katalinra terelték a gyanút. A nyomozók szerint az asszony egy törölközővel megfojtotta Szekulit, majd a hetvenéves plébános segítségével az udvaron lévő kúthoz vonszolta a tetemet, és a megfojtott káplánt együttes erővel beledobták a vízbe. A teljesen kaotikus nyomozati anyag leginkább egy morbid komédiára emlékeztet. E szerint ugyanis az idős plébános a gyilkosságot követően utasította a harangozót, hogy Szekuli Pált harangozza ki, sőt a hetvenéves pap lemászott a kútba, és feladta a megölt káplánnak az utolsó kenetet.

Az eredeti iratokból mégis kiderül néhány fontos tény. Például, hogy a plébános egy magának való, mogorva ember volt, akit a faluban nem szerettek. A nála tartott házkutatás során előkerült egy vadászpuska és egy pisztoly is, ezzel pedig zsarolhatóvá vált. Az ehhez hasonlóan szövevényes, homályos ügyek kiválóan alkalmasak az emberek összezavarására, megosztására. Ez esetben az egyébként is népszerűtlen plébánost teljesen ki lehetett rekeszteni a falu közösségéből. Talán még utódjának is nehéz volt helyreállítani a bizalmat a maga és a katolikus egyház irányában.

1957… A felszín: május 1-én az ünneplő tömeg megtöltötte a hősök terét, de a mélyben folytatódott a megtorlás, a megfélemlítés. A teljességi igénye nélkül, a meggyilkolt papok listája csak ebből az évből:

· február 28: Kenyeres Lajos, római katolikus pap, Verzseny és Tiszavárkony között, gyilkosság

· augusztus 10: Pap Béla, református lelkész, Bakony, eltűnt

· december 14-15: Brenner János, római katolikus pap, Rábakethely, gyilkosság

· december 31: Gulyás Lajos, református lelkész, kivégzés

Könnyen lehet, hogy ebbe a sorba illik Szekuli Pál halála is. Sírja ma a hajmáskéri temetőben található[2].

Vértanú volt? Azt hiszem igen, bár könnyen lehet, hogy ezt sohasem lehet bizonyítani. A rendszer embertelenségét mutatja, hogy nem volt elég hogy a káplánt megölték, egyben karaktergyilkosságot is elkövettek a plébános ellen… Ha Öskün járunk, egy pillanatra idézzük magunk elé Szekuli Pál alakját is.

592 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page