top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Kávémesék: Egy madárka temetése

Frissítve: 2023. febr. 6.



Scanának, az erdőtündérnek fájt a feje, érezte, hogy valami rossz közeledik. A napfény harapott, az erdő fái némán susogtak, a tücskök elhallgattak, az élet elbujdokolt. Nekiindult, hogy körbe nézzen az erdejében, de alig lépett kettőt, egy madárka holttestét vette észre a lába előtt. Nem volt rajta semmi seb, semmi sérülés, nem macska vadászta le, nem ragadozó zsákmánya lett: egyszerűen csak eltávozott belőle az élet. Elröppent, mintha érezné, hogy itt nem látják szívesen.

Scana lehajolt, hátha tündér-érintése életet lehel belé, de a kis tetem már nem mozdult. És, amikor felpillantott, látta, hogy nincs egyedül: egy katona állt előtte. Az idegen köszönés nélkül nekiszegezte a kérdést:

- Nem tudja, merre van az egységem?

A tündér megrázta a fejét: - Nem tudom. Miért keresi őket?

- Milyen kérdés ez? Hát természetesen azért, hogy csatlakozni tudjak hozzájuk és folytatni tudjam a harcot.

- Milyen harcot?

- Hát természetesen a jó harcot, az igaz ügyért.

Scana szomorúan nézett a férfira:

- Minden háború jó és nemes célokért indul, minden katona úgy gondolja, hogy az igaz ügyért harcol, de végül csak halál és pusztulás marad.

A férfi vállat vont: - Ez a háború… A fontos, hogy megvédjük a hazánkat. Ez a harc most a jövőnkről szól, arról, hogy megmaradunk-e.

- A háborúk soha nem döntenek el semmit sem. A nemzetek is olyanok, mint az emberek, mint amikből állnak. Vannak fiatal nemzetek, melyek bár még gyengék és kicsik, mégis növekszenek és erősödnek, s vannak, amelyek bár erősek és hatalmasok, de érzik, hogy már öregszenek és előbb-utóbb legyűrik őket a fiatalok. Ők szoktak háborút indítani, reménykednek, hogy vissza tudják fordítani az idő kerekét, ha győznek. De ha az első harcot meg is nyerik, a másodikat, a harmadikat, a negyediket vagy Isten tudja, hányadikat, elveszítik, mert a háború csak a gyengeség jele. Ha valóban erősek lennének, akkor harc nélkül is győztesek lennének.

- Hagynunk kéne, hogy az ellenség legyőzzön minket?

- Ha valóban az igaz ügy a tiétek, ha valóban az élet oldalán álltok, még akkor is ti győztök, ha legyűrnek titeket, de ha a halál oldalán álltok, akkor is alul maradtok, ha ti maradtatok talpon a küzdelemben.

- Nem szoktam ezen gondolkozni. Ha azt mondják, menjek előre, előre megyek, ha azt, hogy visszavonuló, akkor hátra, ha rám fognak egy fegyvert, akkor lövök, hogy én maradjak életben.

- Ti emberfiak… Ha elkezdenétek gondolkozni, nem lennének háborúk.

- Azt akarod, hogy hagyjam abba? Hogy dobjam el a fegyvert és az egyenruhát, és maradjak itt ebben a különös erdőben?

Scana megrázta a fejét: - Úgysem tennéd meg, hiába kérném, hiába éreznéd, hogy ez lenne a helyes.

- Akkor?

- Segíts nekem eltemetni ezt a kismadarat.

A férfi csodálkozott, de elővette a kését, és ásni kezdett vele. Mikor már elég mély volt, a tündér finoman belé helyezte az apró tetemet és azt suttogta: - Aludj madárka, álmodj szépeket!

És könnyei a kicsinyke sírra hullottak.

- Miért siratod? Csak egy állatka volt, nem is tudta, hogy él.

- Bármi és bárki is hal meg, belőlem is meghal egy rész.

- És miért sirattad meg, miért locsoltad meg a könnyeiddel?

- Hogy egyszer életté váljon a halál.

- Az sohasem jön el… Mennem kell. Harcolni. Ölni és meghalni.

- Menj, tudom, úgy sem tudlak visszatartani. De ha vége lesz a háborúnak, minden háborúnak, ebből a sírból is új élet fog születni. Addig meg… - hallgatott el a tündér.

- Addig?

- Addig haladni fog a világ a maga buta és pusztító útján.

- Akkor hiába tévedtem ide, mennem kell a sorsom után.

- Nem, nem volt hiába - mosolyodott el a tündér - : egy tenyérnyi földdarabon békét teremtettél.


És egy dal még ajándékba Tündétől:


62 megtekintés2 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page