top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Lullázás 66.: Magyarország egyetlen piramisa (Iszkaszentgyörgy)

Frissítve: 2021. aug. 30.



Néha különös játékai vannak a sorsnak, különös meséi, s ezek egyike az Iszkaszentgyörgy piramisáé.

A történet magva olyan egyszerű, mint egy filléres ponyvaregényé: a gróf Pappenheim család egyik férfitagja beleszeretett egy cselédlányba, de ezt a méssaliance[1]-t nem engedte a korszellem. Akkoriban a társadalmat erős falak alkották: aki elfogadta, azoknak biztonságot adott, mint egy otthon, de börtön volt azoknak, akik másra vágytak. Az ifjú nem tudott megszökni, ezért az öngyilkosságba menekült, s ahol végzetes tettét végrehajtotta, a család feje, Pappenheim Szigfrid (1868-1936) piramis alakú emlékművet emeltetett.

Vajon mi bírta erre Pappenheim Szigfridet? A formaválasztás, ha nem is egyértelmű, de logikus: a kereszténység elítéli az öngyilkosságot, tehát jelként keresztény szimbólum nem szerepelhetett, az ősi Egyiptom, melynek a gróf nagy tisztelője volt, letisztult formavilága alkalmas volt az emlékezésre. A másik, és egyben a nehezebb kérdés, hogy egy rangon aluli kapcsolatba bonyolódott, öngyilkos családtagnak miért emelt emlékművek. Ahogy mondani szokás, a jobb családokban nem dicsekednek az ilyen esetekkel. Talán erre házassága ad magyarázatot: Szigfrid szerelmi házasságot szeretett volna kötni Károlyi Erzsébettel, de a „mater familias[2]”, a vaskezű Károlyi nagymama ellenezte a házasságot. Hosszú idő volt, amíg a szerelmesek kitartása meglágyította a szívét, s végül megköttethetett a frigy. Talán ez indította a grófot arra, hogy együtt érezzen szerencsétlen rokonával, aki, vele ellentétben, sikertelenül próbált meg küzdeni szerelméért.

A piramisforma időtálló, örök, azonban Iszkaszentgyörgy piramisának ez az „örök” szó rövid időre szólt. Nagyjából fél évszázadig állt: a család ’45-ben elmenekült, a piramis köveit széthordták és felhasználták (végleg a hatvanas években tűnt el). Nagyjából fél évszázadig állt az emlékmű, a hatvanas évekig, s fél évszázadig nem… 2014-ben azonban a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. újra felállította. Az új piramis egyszerűbb vonalú, mint a régi, nincs rajta csúcsdísz, de ettől talán még méltóságteljesebb, nemesen egyszerűbb. Érdekesség, hogy egy időkapszulát is elhelyeztek benne, amit a tervek szerint 2064-ben nyitnak csak fel… Egy újabb félévszázad elteltével.

Ha az ember leül a piramis szélén és csodálja a kilátást, elgondolkodik a sors furcsa játékán. Talán egy korszakváltást élünk meg, amit utólag aranykornak lehet nevezni: elmúltak már azok az idők, amikor a társadalmi konvenciók halálba kergetik a szerelmeseket, de nem olyan messze, hogy ne emlékeznénk rájuk, hogy ne építenénk újra a múlt megsemmisült emlékeit.

[1] olyan kapcsolat, ahol az egyik fél nemesi ranggal rendelkezik, míg a másik közrendű. Meg kell különböztetni a morganatikus kapcsolattól, ahol mindkét fél nemesi címmel rendelkezik, de nem azonos rangúval. [2] családanya, női családfő (latin)




Az eredeti piramis... Forrás: Csatangoló


259 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page