top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Lullázások (Szellemi kalandozások a Balaton körül és felé)

Frissítve: 2021. aug. 13.



Valószínűleg, az első, amin megakad az olvasó szeme, a könyvem címe: „Lullázások”. Talán vannak, akik tudják, hogy Lulla egy kicsiny falu Somogy megyében, de igeként nem igen szokták használni. Ahogyan a „magyarni” szót sem, amelyet Örkény István halhatatlan novellájában (Nézzünk bizakodva a jövőbe!) így magyaráz:

A „magyar” szó - potom száztizenöt év alatt - igévé változik, mely addigra minden élő nyelvbe felszívódik, méghozzá kellemes jelentéstartalommal.

„Magyarni” franciául például annyit tesz majd: magamat jól leszopni. Spanyolul: utcán pénzt találni, érte lehajolni; katalán nyelvjárásban: „Könnyedén hajolgatok, amióta kínzó derék­zsá­bám­ból kigyógyultam.” És ha valaki Londonban így szól: I am going magyarni (vagyis szó szerint: megyek magyarni), ez azt jelenti: „Ahhoz az isteni nőhöz, akit ott látsz, most oda­megyek, megszólítom, belekarolok, hazaviszem és...” (Itt egy csúnya szó következik.)

Más példa: „Én magyarok, te magyarsz, ő magyarik” (mert ikes lesz az ige) hét civilizált nyel­ven (norvégül, görögül, bolgárul, baszk nyelven stb.) azt jelenti majd: „Ropogós kacsasültet eszem (eszel, eszik), idei uborkasalátával, miközben Yehudi Menuhin a »Csak egy kislány«-t húzza a fülembe.”

Továbbá: „Anyuka, mehetek magyarni? - Magyarhatsz!” - lettül azt jelenti, hogy egy kisfiú elkéredzkedik moziba, s az édesanyja, némi habozás után, elengedi, pedig a filmet csak tizennyolc éven felüliek látogathatják.

Ennek mintájára a „lullázás” szó jelentése kb. így hangzik: megszállni egy kis, csendes faluban, jókat enni, inni, pihenni és felfedezni a Balaton ismert és titkos kincseit. Egy olyan nyaralás, ahol nem csak a test, de a szellem is felfrissül.

Könyvem két fő részre oszlik: az első részben a Balaton közvetlen környékét járom körbe (Somogy, Zala és Veszprém megye), a második részben az úti célokat veszem számba, melyek ugyan messzebb fekszenek a magyar tengertől, de érdemes útban a Balaton felé, vagy vissza útba ejteni (Fejér, Tolna és Vas megyében).



A könyv az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár 2021. júliusi sikerlistáján a 7. helyet foglalta el.




77 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page