top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Lullázás 72.: A Szigligeti vár alatt… (Avasi templomrom)

Ha Szigliget kerül szóba, akkor mindenkinek a vár jut eszébe, méltán is, hiszen a Balaton északi partjának a vár az egyik legszebb ékköve. Azonban érdemes a községben is körbejárni, különös kincsekkel találkozhatunk, ezek egyike az Avasi templom. Építéséről biztosat nem tudhatunk, de a falszerkezete arra utal, hogy egyes részeit még a rómaiak építették. A középkorban épült fel a Mindenszentek tiszteletére szentelt templom, de már a körülötte lévő falu már az 1420-as években elpusztult. A templom még egy darabig dacolt az idővel, de a török időkben pusztulásnak indult, majd az újjáépítés során köveit jórészt széthordták.

Mára csak a torony és néhány fal csonkja maradt meg, de egy oltár jelzi, hogy még mindig Istennek szentelt épület. Ma már újra házak veszik körül, mint egykor a régi időkben, jelezve, hogy az élet mindig erősebb, mint a pusztulás.





Vén eperfa őrzi az ősi falakat: az élet árnyéka a múlt időre hull.

Tán meg sem látja, ki erre jár, csak ki keresi az találja Isten ős lakát.


Durván faragott kövekből épültek kecses falak, ellenségtől, ártó lélektől adott oltalmat.


A modern kor büszke embere kocsival érkezik, s szelfizik s közben elgondolkodik: vet-e a jelen az időbe oly magot mely ezredév után is így virágzik?


A templomrom szabadon látogatható, részletesebb leírásáért érdemes felkeresni a község honlapját.




31 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page