top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Nagyiváni templom (Tisza-tó 05)

Frissítve: 2023. ápr. 13.

"Ez a vers az Iványi emberekről, és a templmarol szól. Minden szava igaz, köszönöm!"

- Kőváriné Dániel Bori


Egy templom az alföldi tájon, fejet hajt előtte, ki erre jár, egy Istenháza, tornyán a kereszt, őrzi titkát fák mögött a csendben.


Tépte e vidéket a történelem, tépázták vad pusztai szelek, klastromát rejti földnek mélye, de mindig kisarjadt rajta az élet.


Keresztet emeltek a templom elejébe, mikor az országra Moszkva árnya hullt[1], s mikor villámcsapás némított harangot, volt ereje a falunak újat önteni[2].

E templom több, mint egy sárga épület, mely meghatározza a faluképet, e templom, ellent-mond és igent, s felette ezernyi csillag az égen[3].


Épült, mikor a sátán magot vetett[4], őrzött, mikor véreső esett, egy pont, mely irányít, s vezet[5]: szebb jövőt ígér és életet.

[1] A templom előtti kertben álló XIX. századi kőkeresztet 1954-ben állíttatta helyre Tóth László és neje, Vennes Borbála. [2] 1995 nyarán egy villámcsapás következtében megsemmisült a templomtorony süvege, a tetőszerkezet és a harangok. Egy évvel később, 1996. június 31-én, Keresztelő Szent János ünnepén, szentelték fel a templom újjáöntött két harangját, melyek az őrbottyáni Gombos Lajos haranöntő munkái. A tornyot újjáépítése 2000 végén fejeződött be. December 9-én szentelte meg a templomtornyot dr. Katona István püspök. [3] Nagyiván környéke a legkevésbé fényszennyezett területek egyike Magyarországon, így kétezer csillagot látni szabad szemmel tiszta éjszakákon. [4] 1789 [5] „Gravitációs alappont. A Magyar Állami Eötvös Lóránd Geofizikai Intézet tulajdona. A pont megrongálását a törvény bünteti!”



Török Tünde helyszínen forgatott videója:



Török Tünde műtermi videója





152 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page