top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Tiszaörsi titkok kápolnája (Tisza-tó 02)

Frissítve: 2023. máj. 2.


Látunk az út mellett különös halmokat, titkos ősi meséket súgókat: nem a természet emelt véletlen dombokat, hanem titokzatos őskezek művelték ezeket.


Nem tárta fel senki e dombok titkát, mégis sejtetik nem ismert regéit az ősidőknek, különös fénybe vonva a vidéket.

Különös fénybe vonta a vidéket, a múltat s jövőt fűzte egybe, s a halottak itt várták a jövendő életet.


Nincs válasz a kérdésre, hogy igaz-e a múlt, s jön-e feltámadás, de régre épül a jelen, s a domb tetején kicsiny kápolna sejtet feleletet.


Tiszaörs, 2021.12.04

Elhangzott: Tiszaörs, 2021.12.05, Török Tünde előadásában




Hajnal Imre így ír a kápolna történetéről:


A TISZAÖRSI KÁPOLNÁS TEMETŐRŐL ÉS ÉPÍTTETŐJÉRŐL, KANIZSAY KÁROLY APÁT-PLÉBÁNOSRÓL


Naponta sok-sok ember- akár gyalog, akár járművel, vagy gépjárművel elhalad az örsi kápolnás temető mellett, ráveti tekintetét a régi sírokra, a stációkra, a kápolnára.

Akinek hozzátartozója, rokona, ismerőse nyugszik a sírok között, emlékezik…

Csak kevesen tudnak az egykoron Kálváriának nevezett dombra épült kápolna történetéről, az építtetőjéről, a temetőben lezajlott közel két évszázados eseményekről.

Amikor elhatároztam, hogy összegyűjtöm és csokorba szedem a Kápolnás temető történetét, tudtam, hogy nem egyszerű munka vár a krónikásra, hiszen a most élő emberektől nagyon kevés információ érkezhet, azok, akik pedig részesei lehettek az építkezésnek, a felújításoknak, nem hagytak írásos feljegyzéseket, legtöbbjük a kápolna körüli sírokban alusszák örök álmukat.

Ágfay Antal esperes- plébános atya Tiszaörs egyházának története c. könyvében egy rövid bemutatásban ír a kápolna építtetőjéről, Kanizsay Károly apát-plébánosról.

Tanulmányomban természetesen az Ágfay atya által leírtakat is felhasználtam, de a Heves vármegyei újságokban Tiszaörsről megjelent cikkeket is áttanulmányoztam, írásomban a megfelelő helyeken aktualizáltam.

Ágfay Antal esperes plébános az 1990-ben kiadott könyvében, a IX. mellékletben ismerteti a Tiszaörsön működő plébánosok, káplánok névsorát.

Ebből megtudjuk, hogy Kanizsay Károly 1850. novemberben került Örsre, ahol 36 évig szolgálta a híveit.

Tiszaörs jó néhány nevezetességgel, érdekességgel rendelkezik, amelyeket érdemes megismerni, felkeresni.

A település számos értéket őriz.

Községünkben szűcsdinasztiák éltek, élnek, munkáik nemcsak Örsön, hanem az egész országban, sőt világ több pontján is megtalálhatók.

Tiszaörsön több grillázstorta készítő is élt, díszes perkelt tortáik évtizedeken keresztül eljutottak az ország több pontjára, a házasságkötéseket követő ünnepi lakodalmakba.

A településünk sok tehetséges ember született, akiknek az életútját ismerjük, alkotásaikat, művészi munkájukat értékként kezeljük. / A MORZSÁK 1. és 2. tanulmánykötetemben olvashatóak!/

Tiszaörsön számos létesítmény épült az idők folyamán.

A községünk központjában 1783 óta áll a gyönyörű római katolikus templom.

Alig 4 kilométerre Tiszaörs óriási kincse, a gyógyvizes fürdő működik, lassan 90. éve.

De nem utolsó sorban falunk központi részén, egy magaslaton emelkedik egy gyönyörű kápolna.

Több évtizede, minden reggel lakásunk ablakából kitekintve, rálátok a csodás építményre.

A fotó, a kápolnát közelre hozva mutatja azt az élményt, amit naponta, az utcára lépve átélek.


(Fénykép: Hajnal Imre)


Tiszaörsre kerülésünk óta kerestem, kutattam a kápolna létesítésének, építésének történetét.

Több év szorgos munkája után jutottam el odáig, hogy elkészíthessem tanulmányomat a kápolnánkról, a kápolnát körülvevő temetőről.

Az építtető apát-plébános, Kanizsay Károly életútjának fontosabb állomásait megismerve büszkén mondhatjuk: az apát úr ugyan kassai születésű volt, de ízig - vérig örsi lett, hiszen itt szolgálta 36 éven keresztül híveit és saját jövedelméből, hatalmas szervezőmunkával maradandót építtetett a műút mellett, közvetlenül a Kálvária dombra.

A dombon egy kápolna fürkészi a végtelen idő múlását.

Az építők, a kőművesek nevét nem ismerjük, de tudjuk, ember feletti munkával, dacolva az idővel, az időjárás viszontagságával alig egy év alatt készült el az építmény.

Körülötte 130-150 éves keresztek tűrik, viselik az időjárás következményeit. Az évszámokat, a betűket némelyiken már alig olvashatjuk, a viharok, a nyári nap heve, a tél fagya eltűntette azokat.



De azt tudjuk, hogy a több ezer sírban örsiek nyugszanak, akik életükben szorgosan végezték mindennapi munkájukat, s a ma élőknek, nekünk, utódoknak is követésre méltó utat mutatnak.

A Kápolnás temetőbe látogatók óvják, védik őseik temetkezési helyét, a Jézus szenvedéseit megörökítő stációkat és a Kanizsay apát-plébános által építtetett kápolnát.


Tiszaörs, 2018 tavaszán


Török Tünde hangján:




210 megtekintés2 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page