top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Tudjuk-e Gyula utcáit járni...?

Frissítve: 2021. nov. 11.

Tudjuk-e Gyula utcáit járni, Jézust követve, s látni e várost, mint kőből épült Biblia Pauperumot[1]?


Egy templom – Názáret Egy könyvtár – a tudás Egy templom – a Jeruzsálemi Egy vár - praetorium





Egy templom, Nádi Boldogasszony, egy ifjú pap[2], Erdély szülöttje, csendesen szolgál és tanul, mint Názáretben Jézus egykoron. Itt formálta őt az Úr, hogy vérben és fényben sorsa teljesedjen.





Egy könyvtár[3], a tudás, mit az Úr bízott ránk, s Jézus hirdetett, hogy él a jó, a szép és az igaz, s hogy őrizzük a lángot: fényét nem lehet, de nem is szabad elrejteni.





Egy templom[4], mely az igaz hitnek[5] épült, mint egykor a Jeruzsálemi, melyet Jézus látott és meg nem tagadott, mely épült hosszú évtizedekig[6], tűz ostromolta[7], s mégis áll.





Egy vár, szemre büszke és erős de a lélekben ropog a „praetorium[8]”: a hely, honnan Jézust Golgotára vitték, mint Aradra innen tíz férfiút[9]. Férfimód várták a halált, golyó által és akasztófát, de hitték, mint Jézust, a Feltámadást, s a szabad hazát.


Így jártam én, lélekben, utcáid Gyula, keresve szellemed, s találva, mi örökre igaz.








[1] szó szerint: szegények Bibliája, mely képekkel mondja el a szentírási történeteket [2] boldog Apor Vilmos püspök, vértanú, aki 1918 és 1941 között Gyulán szolgált [3] Mogyoróssy János Városi Könyvtár [4] Szent Miklós templom [5]szójáték: az „ortodox” szó igaz hitűt jelent [6] Az első román ortodox templomot 1721-ben építették, fából. A jelenlegi templom építése 10 évig tartott, 1812-ben fejezték be, a torony viszont csak sokkal később, 1854-ben készült el. (https://www.visitgyula.com/) [7] a templom 1801-ben, a tornya 1943-ban égett le [8] az Evangélium így nevezi azt a helyet, ahonnan Jézust a vesztőhelyre hurcolták [9] az Aradi Vértanúkat

65 megtekintés3 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page