top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Kávémesék: a Levendulalány (Tisza-tó 12)

Frissítve: 2022. szept. 14.



Valahol a nagy víztől egy félórányi járásra virágzott egy őslevendulás, már senki sem emlékezett arra ki ültette és mikor, de minden nemzedék szorgosan gondozta, mert tudták, hogy a levendula virága egyszerre ad egészséget a testnek és a léleknek és repíti a szellemet az egész felé.

A kislány mindig vágyakozva nézte a kékeslila mezőt, amikor a szülei kezét fogva elsétált mellette. Vonzotta a hely, szeretett volna berohanni, ráfeküdni a virágokra, meghempergőzni és átölelni minden egyes csokrot, külön-külön. Bár szófogató és szerény kislány volt, de a szüleitől mindig levendulaszínű ruhadarabokat kért: szeretett volna minél jobban hasonlítani kedvenc virágaihoz.

Egy szép nap eljött a várva várt alkalom: már nagycsoportos óvodás volt, amikor a szülei egyedül engedték el a nagymamájához. A kislány csalafinta módon nem az egyenes utat választotta, hanem nagy ívben megkerülve a falut a levendulás felé ment. Most jön el a pillanat, amikor egy lopott órácskában egyedül lehet kedvenc virágaival. Szaladt a réten át, ugrott az árkon át, reptette a levendula varázsos illata. Elérte az első sort, széttárta karjait és belevetette magát.

S nem telt bele egy perc sem és már az egereket itatta bánatában, így talált rá a kisfiú:

- Miért sírsz Levendulalány?

- Ne hívj így, nem vagyok levendulalány, utálom a levendulákat.

- Miért ne? Nem szereted már a levendulát?

- Utálom, gonoszak. Elvarázsolt az illata, a szépsége, amikor beteg voltam ezzel gyógyított az édesanyám, de most, hogy közelről megismertem, rájöttem, milyen gonosz ez a virág.

- Miért, mit tett veled?

- Amikor futottam, elestem benne, amikor átöleltem, megszúrt, amikor ki akartam jutni, körbezárt. És nagyon fáj a bibim – mutatta a kisfiúnak a karcolásokat a lábán és a karján.

- Talán nem jól szeretted a virágot, és ezért fájt. Futottál, amikor csak lépned kellett volna, öleltél, amikor simogatnod kellett volna és menekültél volna, amikor mellette kellett volna maradnod. Néha a szeretet nem más, mint figyelni a másikra, hogy milyen szeretetre vágyik.

- És akkor nem fog fájdalmat okozni?

- Dehogynem! – nevetett fel a kisfiú. – De a szeretetet ez a fájdalom teszi majd értékessé. Ha ismered a tüskéket, csak akkor fogod igazán érezni, milyen finom az illata, milyen szép a színe.

A kislány nem értette igazán, mit magyaráz a kisfiú, még nagyon fájtak a sebei, s tudta, a szülei is leszidják majd a szétszakadt ruhácskájáért.

Hetekig kerülte a levendulást, s amikor a szüleivel újra arra sétált, már nem volt az a varázslatos színe és illata, amit annyira szeretett azelőtt. Mégis, amikor a közelébe ért, végre megértette, hogy miről beszélt a kisfiú: a szeretet ára mindig a fájdalom és mindig megéri.


Mák Klári életrekeltésében

Eszterrel felolvasva



Bíró Gabriellának - fotó: Jázmin fagyizó

251 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page