top of page

Látogatóim száma

Szerző képeRozványi Dávid

Az életúttervezéshez kapcsolódó interjú – Rozványi Iván

Frissítve: 2022. márc. 7.

Ehhez az íráshoz kis magyarázatot kell fűznöm… Egyik barátom életúttervezéshez keresett egy idősebb embert, aki sokat élt és elégedett az életével – végül úgy döntött, édesapám életútját elemzi. A „riportban”, kissé kibicként én is közreműködtem, de ha nem így lett volna, akkor is úgy érezném, hogy ez az írás legalább olyan fontos és érdekes, mintha én írtam volna, izgalmasabb, mint egy kitalált mese…

Most barátom beleegyezésével közreadom ezt a dolgozatot, mindenfajta változtatás nélkül (így azon sem változtattam, hogy a főszereplőt, a dolgozat anonimitása érdekében Istvánnak keresztelte át). Az írás 2011-ben született.



12. unokájával útban Kárpátaljára


Interjúalanyommal Pest megyei otthonában találkoztunk. Jó kondícióban levő nyugdíjas férfi, laza otthoni öltözékben, igényes és ápolt a megjelenése. Üdvözlése könnyed, elegáns. Érződik, hogy idős kora ellenére szellemileg teljesen friss. Jelen dolgozatban Istvánnak fogom nevezni.

Gyermekkor

Édesanyja jellemzően idegen nyelvű szellemi tevékenységgel foglalkozott, pályafutása során több formában. Édesapja a kereskedelemben, a katonaságnál dolgozott és szakmunkát vállalt egyéb területeken. Az apai ági felmenők jogász, gyógyszerész, polgármester kereskedelmi területen tevékenykedő, az anyai ágon földbirtokosok, katonatisztek és gyógyszerészek találhatók a családfában.

Nemesi és polgári származású, jellemző értelmiségi életpálya-modellek jellemzik a családi képet. István apai nagyapja gyógyszerész, anyai nagyapja katona, illetve mindkét nagyanya úrinő volt.

Gyermekkora szerényen telt egy pest megyei településen. A családnak nem voltak anyagi nehézségei, volt családi ház, autó, sok játékot megkapott. Kisdiákként cserkészkedett, és édesanyja meséit és elbeszéléseit hallgatta gyakran. Rendszeresek voltak a belföldi kirándulások, utazások. Problémamentes háború előtti idő volt, békés családi környezetben nevelkedett. Egyetlen testvére a bátyja volt, akire gyermekkorától fogva felnézett kimagasló reálismeretei miatt is. Szabadidejüket gyakran töltötték közös zenehallgatással, ugyanabba a gimnáziumba jártak.


Iskolák

A négy év elemit a legközelebbi iskolában végezte, majd a gimnáziumot is a legközelebbiben kezdte, de a bombázások miatt elit egyházi gimnáziumba került. Itt kitűnő fizikatanárok oktatták, ezért kezdett erősen érdeklődni ezen tudomány iránt. Országos versenyen megosztott első helyezést ért el. Szabad választása volt az egyetemi továbbtanulás, fizika szakon. Történelmi okok miatt két évtized alatt tudta elvégezni, míg saját szakmájában, fizikusként sohasem dolgozott.


Fiatal évek

Az egyetemi évek alatt életfogytiglanira ítélték, nem halálra, ezért a tanulmányok folytatására megmaradt az elméleti lehetőség. A börtönben „nagy koponyákkal” dolgozhatott együtt a tervező irodában, így itt kitanulta a statikai tervezést. Négy évvel később visszaengedték az egyetemre, ahonnan újra kizárták, de később megint folytatta. Mindeközben kedvelt szabadidős tevékenységei a kirándulás és a síelés voltak, a vitorlázó repüléssel édesanyja kérésére felhagyott. Kudarcélményről nem számolt be.

Évfolyamtársnőjét, élete első és azóta is egyetlen szerelmét jegyezte el, aki azóta is, több, mint fél évszázada a felesége. Az iskolák befejezése előtt független egzisztenciát már kialakított. Az első börtönidőszak után házasodott, majd a két börtön között két gyermek született a házasságból. Második gyermekét a börtönévek miatt legelőször már csak kisgyerekként láthatta. A második börtön után még két gyermeke született.

Szakmai pályafutás

Az iskolák elvégzését követően, mint korábbi politikai elítélt jutott először álláshoz. Majd mint politikailag megbízhatatlan személy, inkább az ipari szektorban helyezkedett el. Fizikusként szeretett volna dolgozni, de a politikai körülmények ezt nem tették lehetővé. Az iparban a legkisebb vezetői pozíciót sem tölthette be, főnökei azonban mindig méltányolták tudását és szakmailag engedték érvényesülni, s a lehetőségekhez képest magas fizetéssel honorálták. Itt szakmailag önálló kompetenciát biztosítottak számára, az újítások benyújtását lehetővé tették. Fizikusi végzettségével könnyen beletanult ehhez közel álló szakmákba, így a statikai tervezésbe és a híradástechnikába is. Szakmailag elérte céljait, érvényesíthette a várakozásait. Emellett érdeklődését tudatosan a megvalósításra koncentrálta a tudományos tevékenységek helyett. Így a létrehozott újításokból, melyek között szabadalom is lett, rendszeres mellékjövedelemre tett szert.


Lakáshelyzet

Gyermekkorát családi házban töltötte, ahonnan a bombázásokat követően bérlakásba kényszerültek költözni. A börtönévek alatt állami körülmények között élt. A házasságkötést követően felesége szülei lakásában, majd önálló főbérletben lakott. Majd az újabb börtönéveket követően továbbra is főbérletben, a rendszerváltás utáni évektől családi házban két gyermekével, illetve később önálló lakás a családi házban. Jelenleg a családi házban levő lakások haszonélvezője. Itt most feleségével és az egyik unokájával él közös háztartásban.


Vagyoni helyzet

Úgy érzi anyagi biztonságban él, vagyon számára a lakások haszonélvezete, a személygépkocsi, illetve a részvények és befektetések. Ezekhez a szabadalmi díjakból, illetve kárpótlás, takarékoskodás útján, továbbá a nyugdíjaskori munkákból tett szert.


Családi állapot

Felesége fizikus, gyermekei közgazdász, sokgyermekes családanya (és pedagógus), mérnök és koordinátor, összesen tizenkét unokája és egy dédunokája született, ők még gyerekek, illetve fiatalkorúak.


Általános kérdések

Életútját sikeresnek és nagyon szerencsésnek tartja. Jelenleg szívesen foglalkozik házépítéssel, aktív közösségi és családi életet él. Vallása kiemelten fontos számára. Büszke széleskörű nyelvismereteire, illetve az azok kapcsán elért sikerekre, élményekre, melyek a szakmai előmenetelét, ismereteinek gyarapodását segítették, külföldi utazásai, tárgyalásai során hasznára váltak, illetve kulturális, intellektuális hátteret biztosítottak számára.

Három évvel ezelőtt erősen látáscsökkentté vált, addig fő hobbija a szakmája volt, azóta fokozottan érdeklődik a (szegényekkel kapcsolatos) szociális erkölcsi kérdések tisztázása iránt, elhivatott és motivált ezek rendezésében.


Az írás megszületése óta sok minden változott: Édesanyám 2015 óta már Istennél van, a dédunokák száma csak nőtt... De azt hiszem, ez az írás hű tanúságtétele annak, ahogyan Édesapám látja a világot.


364 megtekintés0 hozzászólás

Комментарии


bottom of page