top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Gyóni Géza emlékszoba, Gyón

Frissítve: 2023. nov. 30.



Lehettél volna boldog békeidők dalnoka, ki könnyed költeményekkel bohó szerelmet dicsér, kit gyakorta idéznek szerelmes kamaszok, ki, ha csak egy éjszakát kér, csupán szenvedélyt igéz…


Lehettél volna, de nem lehettél, mert kettétörte sorsod a történelem, a poézist pattogó parancsok kóterba börtönözték, s a szívet tépő szerelem helyébe, testszaggató gránátok léptek.


Lehettél volna költő, ki éltét kávéházban éli, unottan lapozza pletykarovatot, s nem vérrel és sárral írja a túlélésnek percnyi krónikáját.


Lehettél volna békeidőknek boldog polgára, de háborúban lettél a béke katonája, ki a halál földjén is életet énekel, s a hazugságra igaz szóval felel, de békére csak a halálban lel…


Holttested vasabroncs övezi,

holttested hollétét titok fedi,

csak szavaid visszhangoznak

túl időn és téren,

kongva bolyonganak

otthont keresnek,

mert hontalanná vált az értelem,

számkivetett lett,

csak a hit és remény az örökséged.



Gyóni Géza (1884-1917) azon költők közé tartozik, akik rövid életútjuk ellenére teljes életművet hagytak ránk. Juhász Gyula így írt róla: „1914-ben a háború költőjeként indult a lengyel mezőkre, 1917 nyarán mint a nemzeti demokrácia és az emberi szolidaritás vértanúja esett el...”, azonban én ennél sokkal többet érzek, amikor rá gondolok. Indulása ígéretes volt, de költői kiteljesedéséhez a háború borzalmai kellettek. Ha csak egyetlen verset írt volna, a „Csak egy éjszakára” címűt, akkor is a magyar irodalom legnagyobbjai közé kellene sorolnunk, aki az egész emberiséghez szólt. Gyóni Géza a háború ellen volt, de ebben túllépett a sok korabeli kávéházi Konrádon: az ő béke iránti szerelmének hitelességét az átélt szenvedések és borzalmak tették hitelessé. Békepártisága nem gyáva defetizmus, hanem bátor kiállás az emberiesség mellett és a háborús uszítás és az értelmetlen gyűlölködés ellen.

Utolsó verse:

„Térjetek meg És szeressetek. Elnyel mindeneket a hőség És csak Istené a dicsőség”

az életigenlés himnusza, örök tanítás nekünk.


A Gyóni Géza Emlékszoba a gyóni evangélikus templom mellett található, szülőháza mellett. Bár képtelenségnek tűnik, hogy egy életművet egyetlen szobában bemutassanak, de az ihletett installációk, a lényegretörő ismertetők teljes képet mutatnak az emberről és a költőről. Az emlékszoba előzetes bejelentkezéssel látogatható, bővebb információk ide kattintva érhetők el.

Török Tünde ezzel kapcsolatos posztja ide kattintva érhető el.

23 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page