top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Lullázás 46.: Tempevölgyi kalandozások, azaz balatoni bakancslista Jókai nyomán (Balatonfüred)




Ha azt mondom, Jókai Mór és Balatonfüred, akkor mindenki rávágja: Aranyember, s a tájékozottabbak rávágják, hogy Jókai villa (ezt mindenkinek ajánlom, aki kíváncsi arra, hogy hol, milyen környezetben születtek meg az író regényei[1]) - de vajon tudjuk-e, hogy kezdődött a Nagy Mesemondó és Balatonfüred kapcsolata?

Jókai Mór 1857-ben a Balaton-felvidéken, s élményeiről a Vasárnapi Újságban számolt be A magyar Tempevölgy címmel. Itt kezdődött a szerelem, aminek köszönhetjük későbbi regényei ízét:

a Balaton-vidék egy bájos menyasszony, ki vőlegényére vár, minden ponton új bájait tárja fel; mentől tovább nézzük, annál szebbnek látjuk, s bár nevessenek ki érte, én azt mondom, hogy az egész táj mosolyog!

Az első kérdés, ami mindenkiben felötlik: miért nevezi Jókai Tempevölgynek a Balaton-felvidéket?

A Tempe-völgy (másképpen: Tempi) völgy Görögországban található, a legendák szerint itt vitatkozott össze Apollón Erósszal, a szerelem-istennel, arról, hogy melyikük joga nyilat használni. Erósz, hogy megmutassa fegyvere erejét, kilőtt két nyilat: az első, Apollót találta el, ez szerelmet keltett. A második, ami űzi a szerelmet, Daphnét. Apolló reménytelen szerelmével üldözte a lányt, de az csak menekült előle. Mikor Apolló már majdnem utolérte, Daphné babérfává változott. Jókai alighanem a görög legendák varázsát látta meg ebben a tájban.

Érdemes végigolvasni, hogy Jókai miket tartott fontosnak útja során, s ebből összeállítani egy balatoni bakancslistát, majd végig járni. A Nagy Mesélő csak nem tévedhetett…

Nos, a lista elemei:


· Várpalota (Thury-vár): „Hajdan széles árok fogta körül, melyet friss forrásvíz töltött meg, s néha friss török vér

· Felsőörs, Alsóörs: „Amint Örsön alól a Balaton partján leszállunk, mintha egyetlen kert tárulna elénk; egy óriási kert, melyben mulatólakok helyett egész falvak vannak elszórva, egymáshoz sűrű közelségben, csupa gyümölcsös és szőlő minden falu körül, mely oly hűsítő, oly boldogító látványt nyújt a szemnek és léleknek az egész nap látott sárga tarlók, kavicsos parlagok után, miknek nézésébe belefáradt.



· Balatonfüred: „Amint Balatonfüreden a kocsiról leszálltál, egyszerre otthon vagy


· Tihany: „Magasztos egy tájkép! A zöld környezetben csak ez a sziklafal kopár, homlokán mint egy régi korona az ódon épület, tövét a zöld hullám locsolja, kövült csigákat, a mesés kecskekörmöket hányva ki a partra.

· hajókázás a Balatonon: Jókai a Kisfaludyn utazott, s ma ennek a hajónak a mása újra közlekedik a Balatonon, így ezt az élményt szinte egy az egyben átélhetjük mi is

· Csobánc vára, Gyulakeszi: „körül zöld síkság, erdős hegyek, csillogó patakok a mezőkön; patakok mellett fehér falvak hegyes tornyocskákkal és az erdős bércek homlokain a komor várromok; egy közülük úgy áll a síkság közepett egy vulkán alakú hegytetőn, mintha az egész egy egyiptomi gúla volna

· Badacsony: „…ismerjük hírhedett borát, s némelyikünk arra is emlékezik, hogy itt a hegyoldalban áll még a költő (Kisfaludy Sándor) kicsiny nyári háza, ahol azon gyönyörű költeményeket írta, miket azóta paloták és kunyhók megismertek.

· Vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna: „A kis ház ott a közepén most is olyan remetének való kis hely, olyan eszményi lakás valaki számára, aki a szerelmét elveszté

· Keszthely: „…maga is drága emlék az eszmélő magyar előtt; aki keresztülmegy rajta, hogy kerülhetné ki azt a helyet, azt a kastélyt, melyben egykor a Georgikon alapítójának nagy szelleme működött, irányadó eszméket adott nemzetének – nem szavakban, hanem tettekben.


· Sümeg: „Ezen város lakói olyan közel laknak őseik szellemeihez; házaik ablakaiból megláthatják holdvilágos éjszakában a reszketeg árnyakat, mik úgy hasonlítanak páncélos lovagok, pártás hajadonok alakjaihoz.

Érdekes lenne ezt az útvonalat Jókait használva útikönyvnek végig járni: vajon mi maradt meg a régi világból, mi pusztult el, s mi született újjá?

Érdekesség, hogy a „Tempevölgy” kifejezés még ma is él: ezzel a címmel adnak ki egy izgalmas kulturális folyóiratot (https://tempevolgy.hu/).


Néhány gyakorlati tanács: aki Jókai emlékét kutatja, annak kihagyhatatlan a Jókai Mór Emlékház Balatonfüreden. A villát úgy rendezték be, mintha Jókai még most is ott élne, csak épp sétálni ment volna a tópartra, az enteriőröket a regényekhez kapcsolódó képek és tárgyak egészítik ki. A villa nem nagy, akár fél óra alatt is bejárható, de érdemesebb legalább egy órát szánni rá.


[1] Jókai Mór Emlékház - Bővebben: https://kultura.balatonfured.hu/jokai-emlekhaz/


78 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page