top of page

Látogatóim száma

  • SzerzƑ kĂ©peRozvĂĄnyi DĂĄvid

A szerelem gyƑzelme a vilĂĄg felett - ZrĂ­nyi Ilona Ă©s Thököly Imre szobra HajdĂșszoboszlĂłn

FrissĂ­tve: 2023. jĂșn. 27.

Te nƑ vagy Ă©s Ă©n fĂ©rfi vagyok,

elvĂĄlaszt egymĂĄstĂłl a vilĂĄg,

mås föld nevelt,

mĂĄs hitre neveltek,

több, mint egy évtizeddel

korĂĄbban szĂŒlt anyĂĄd,

mĂ©gis lelked tĂŒze

tåplålja kiégett lelkemet,

s ha mĂĄr feladnĂĄm,

Te tovĂĄbb vezetsz,

mert e két ellentétes mikrokozmoszt,

eggyé forraszt a szerelem,

falat és hidat épít a szenvedély,

a sors kĂŒlön Ă©letre Ă­tĂ©lt minket,

mégis hiszem,

hogy vĂĄr rĂĄnk egy csendes hĂĄz,

hogy egyĂŒtt Ă©lĂŒnk bĂ©kĂ©s öregsĂ©get,

mindent elveszĂ­tve, de egymĂĄst megnyerve,

pillanatot öröknek képzelve.





HajdĂșszoboszlĂłn sĂ©tĂĄlva talĂĄltunk rĂĄ ZrĂ­nyi Ilona (1643-1703) Ă©s Thököly Imre (1657-1705) szobraira, Berek Lajos alkotĂĄsĂĄra.

A magyar törtĂ©nelem talĂĄn legfurcsĂĄbb szerelmes pĂĄrja voltak: ZrĂ­nyi Ilona mĂĄr özvegy volt, amikor felesĂ©gĂŒl ment a nĂĄla 14 Ă©vvel fiatalabb Thököly ImrĂ©hez (1682). Az Ă©letkorbeli kĂŒlönbsĂ©g politikai szövetsĂ©get feltĂ©telez, s bizonyos, hogy ez is közrejĂĄtszott, de Ă©letĂŒk folyĂĄsa a legmĂ©lyebb Ă©s legigazabb szerelemrƑl mesĂ©lt. Thököly hĂĄzassĂĄgkötĂ©se Ă©letĂ©nek zenitje volt: a kezĂ©be kerĂŒlt FelsƑ-MagyarorszĂĄg, s ErdĂ©lyt is neki Ă­gĂ©rtĂ©k. Azonban a jövƑ mĂĄst hozott: rĂ©szt vett BĂ©cs szĂĄmĂĄra szerencsĂ©tlen ostromĂĄban, az uralma alatt ĂĄllĂł rĂ©szeket vagy elragadtĂĄk tƑle, vagy fellĂĄzadtak ellene, s vĂ©gĂŒl mĂ©g a török is börtönbe vetette, majd belsƑ TörökorszĂĄgba szĂĄmƱztĂ©k. Ilona azonban mĂ©ltĂł tĂĄrsa volt, nem adta fel: kĂ©t Ă©ven (1685-1688) keresztĂŒl vĂ©dte MunkĂĄcs vĂĄrĂĄt a csĂĄszĂĄri csapatokkal szemben szemben, ez volt az utolsĂł földdarab, ami mĂ©g Thököly hƱsĂ©gĂ©n volt. MiutĂĄn feladta a vĂĄrat, gyermekeit elragadtĂĄk tƑle, Ƒt pedig egy zĂĄrdĂĄban tartottĂĄk fogva. Azonban 1692-ben egy tĂșszcsere eredmĂ©nyekĂ©ppen Ășjra talĂĄlkozhatott fĂ©rjĂ©vel, követte Ƒt a szĂĄmƱzetĂ©sbe.

Ha az Ă©letĂŒket nĂ©zzĂŒk, szinte mindent elveszĂ­tettek, azonban a szerelmet nem, s megadatott nekik Ă©letĂŒk vĂ©gĂ©n nĂ©hĂĄny bĂ©kĂ©s Ă©v
 Mintha a vilĂĄg összeeskĂŒdött volna, hogy elvĂĄlassza Ƒket egymĂĄstĂłl, mĂ©gis, a szerelmĂŒk gyƑzött a vilĂĄg felett, legalĂĄbbis Ă©letĂŒkben: halĂĄlukban elvĂĄlasztottĂĄk Ƒket. Ma Imre KĂ©smĂĄrkon, az evangĂ©likus, Ilona KassĂĄn, a Szent ErzsĂ©bet-szĂ©kesegyhĂĄzban nyugszik. KĂŒlönbözött a hitĂŒk: ZrĂ­nyi hitvallĂł katolikus volt, Thököly evangĂ©likus, de a kĂŒlönbözƑ hit Ă©letĂŒkben nem ĂĄllt közĂ©jĂŒk – csak halĂĄlukban.




A tĂ©ma irĂĄnt Ă©rdeklƑdƑknek Ă©rdemes mĂ©g elolvasnia Passuth lĂĄszlĂł: Sasnak körme között c. regĂ©nyĂ©t!


297 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page