top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

A magyar 51-es körzet



Talán kicsit erőltetett a párhuzam, de az 51-es szám alapján adja magát a párhuzam: a titokzatos amerikai 51-es körzet és a dunavarsányi KOMO-SKY 51-es Bázis között. Igaz, a párhuzam, azon túl, hogy mindkét helyszínen repülőeszközök találhatók, véget is ér: amíg az 51-es körzet szigorúan titkos, az 51-es bázis szabadon látogatható.

Mi az, ami miatt kihagyhatatlan program ez a repülés iránt érdeklődőknek?





Az első maga a gyűjtemény: bár viszonylag kicsi, mégis sokszínű, szinte teljes keresztmetszetet ad a magyar sugárhajtású repülés történetéről.





A második, a kiállított eszközök minősége: mindegyik eszköz szinte kifogástalan állapotú, szépen festve, ha nem évtizedes eszközökről lenne szó, akár azt is mondhatnánk, hogy mintha most tolták volna ki a gyárból.





A harmadik a kiállítás interaktivitása: az eszközök jelentős részébe szabadon be lehet ülni: megérezhetjük, milyen egy Ancsa vagy egy helikopter pilótaszékébe ülni, vagy megtapasztalhatjuk, milyen volt a kilátás egy páncélozott gépjárműből. De megforgathatunk egy légvédelmi ágyút is, vagy kipróbálhatjuk (igaz, csak megadott élősúly alatt), milyen sebességgel tudjuk magunkat hajtani egy propeller segítségével. Meg merem kockáztatni, hogy ide nem csak a repülés rajongói, de női családtagjaik is nyugodtan eljöhetnek, ők is jól fogják magukat érezni.




Végül, amiben példamutató ez a kiállítás: a pontos leírások. Minden eszköz előtt egy kis eligazítótábla található, rajta nem csak a műszaki adatok olvasható, hanem az adott eszköz története is.

A bázis, Budapest közelében, az 51-es út mellett, Dunavarsány Budapest felőli végén (a térkép ide kattintva érhető el!) található, így a fővárosiak számára ez a legközelebbi ilyen jellegű intézmény. Bár még messze van 2020. március 15. érdemes már most beírni a naptárba, mivel a szezon ezen a napon újraindul a KOMO-SKY 51-es Bázison!



517 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page