top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

A szerb államiság napja

Szerbia államiságának napja az első szerb felkelés évfordulója, amely a török​​uralom alóli végleges felszabadulásért és a feudalizmus felszámolásáért vívott harc kezdetét jelentette, valamint a szerb államiság kezdetét jelentő alkotmány Gyertyaszentelő (Sretenje) napján történő kihirdetésének évfordulója.

Ezen a napon, 1804. február 15-én, Gyertyaszentelő napján Karađorđe vezér vezetésével megkezdődött az első szerb felkelés, majd 1835-ben elfogadták a sretenjei alkotmányt, Szerbia első modern alkotmányát, amely egyben Szerbia egyik legliberálisabb alapokmánya volt. (Szabad Magyar Szó)



Milyen furcsa, hogy a történelem mely egybefon, egy gyermekét karjában tartó anyát, s egy népet, mely vívja szabadságharcát!

A szabadság a gondolat, mely összeköti az isteni tervet, és álmát az embernek: mert Őt szolgálni csak szabadon lehet, minden félelemtől mentesen, a kényszer csak hamis jóra vezet.

Meg van a harca minden nemzedéknek, és szabadságküzdelme minden nemzetnek, bár adná nekünk az Örökkévaló, hogy szabadságunk közös legyen, együtt üljünk meg minden saját ünnepet, egymás örömének örülve!

Egy sárból alkotott minket a teremtő, hasonló voltunk elválaszt, s összeköt, s rajtunk áll, hogy mit választunk: halált vagy életet.


Egy nap: Gyertyaszentelő,

egy szabadságharc kezdete,

egy alkotmány születése,

a szerb nemzet ünnepe

egy ünnep, mely talán közös is lehet…




15 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page