top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

A szeretetről és a boldogságról

Frissítve: 2022. nov. 16.


Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ keretében működő Műszakiak Bolyai Köre rendezvényén 2022.11.08-án elhangzott előadásom szerkesztett változata.



Meghatározható-e a szeretet fogalma?

Lehet-e megfogalmazni a szeretet fogalmát? Természetesen lehet, de kérdés, hogy egy olyan sokrétű fogalmat, mint a „szeretet” meg lehet-e szabatosan fogalmazni.

A köznyelv a „szeretet” szón valamilyen érzelmet vagy magatartást ért, ami egy másik ember, élőlény, tárgy vagy eszme iránti kötődést jelez, azonban nem egyértelmű, hogy a „szeretet” célja a másik vagy az „én” javának szolgálata.

A magyar nyelv három alap szeretet-szót ismer, s alapvetően annak mértéke szerint: kedvel, szeret, szerelmes.

A görög nyelv sokkal több árnyalatot különböztet meg:

1. Erosz – a szexuális szenvedély

2. Philia – a baráti, testvéri szeretet

3. Ludus – a játékos szerelem

4. Agapé – az önzetlen szeretet

5. Pragma – a hosszú távú szeretet

6. Philautia – az önszeretet

7. Storge – a gyermekek iránti szeretet

A kereszténység válasza sokkal egyszerűbb ebben a kérdésben: Szent János apostol első levelében kimondja, hogy Isten a szeretet, s ebből logikusan következik, hogy aki a szeretet lényegét ismeri, Isten lényegét ismeri, ami természetesen lehetetlen. A biblikus gondolkozás lényege, hogy a szeretet lényegét lehetetlen megfogalmazni, hiszen ez maga Isten, de még a mértékét meghatározni is az, hiszen azt is Isten adta meg, azzal, hogy megteremtette a világot és Jézus által megváltotta, azaz a szeretet maximum pontja az ember számára elérhetetlen végtelen.

Mai gondolatmenetemben én sem teszek kísérletet arra, hogy meghatározzam a szeretet lényegét, de hipotézisként elfogadom annak létét, működését és hatását próbálom vizsgálni. A szeretetnek csupán három fajtáját fogom megkülönböztetni: az „én”-re és a másikra irányuló szeretetet, illetve ezek kombinációját, amikor az énre és a másikra irányuló szeretet egyszerre van jelen, a „mi”-szeretet.


Produktív-e a szeretet?

Ha létezik a szeretet, annak ellenére, hogy a természete nehezen meghatározható, érdemes elgondolkoznunk azon, hogy jelenthet-e erőforrást? Mivel az egyének estében a vizsgálat erősen szubjektív, emeljük magasabb szintre a vizsgálatot, hogy a szeretet a közösség számára mit jelent?

Az önszeretet, bár morális megítélése alacsonyabb, de alapja a szabadversenyes kapitalizmusnak, így megfogalmazható, hogy gazdasági szempontból, a történelmi tapasztalatok alapján, a hatása pozitív.

A másikra irányuló szeretet, a társadalom békéjét, a gyengék és elesettek esélyegyenlőségét erősíti, így szolidaritás, a társadalmi béke szempontjából pozitív.

Végül a „mi” szeretet az alapja a párkapcsolatoknak, így képes a társadalom demográfiai reproduktivitását biztosítani.

Morális szempontból szerintem a legmagasabb szintje a szeretetnek az önzetlen, csak a másikra irányuló, önérdek nélküli szeretet, azonban, ha a közösség a társadalom szintjén vizsgáljuk a szeretetek szimbiózisát, mindegyiknek meg van a maga szerepe és ezek kényes egyensúlya lenne, elméletben, egy jól működő társadalom alapjává válni. Ha felbomlik ez az egyensúly, a társadalom működőképessége válik kétségessé.

Azzal kezdtem, hogy az emberi közösségek vizsgálata objektívabb vizsgálatot tesz lehetővé, mint az egyéneké, azonban ennek alapján az egyénekre is lehet következtetéseket levonni. Az egyénnek is, a teljes élethez szüksége van mindhárom szeretetre (Én-Másik-Mi), de nem lehet meghatározni, hogy milyen arányban. Nyilvánvaló, hogy egy szent esetében a „másik” felé irányuló szeretet a domináns, egy valódi és igaz szerelemben, egy házasságban a „mi” szeretet a hangsúlyos.


A szeretet terjedésének lehetséges modelljei

Feltételezésem szerint a szeretet nem a semmiből jön létre, szeretetet csak az tud adni, akinek magának is van szeretet élménye, kapott szeretet, amit sokszorosítva, vagy éppen csökkentve tud átadni. A csökkentés esetében gondoljunk egy elkényeztetett gyerekre: a szüleitől kapott Te-szeretet nagy része Én-szeretetté alakul, így kevesebbet tud átadni a másiknak. Másképp megfogalmazva: a szeretet erőforrás, tőke, amivel gazdálkodhatunk, de a semmiből nem teremthetjük meg.

Két nagy vallás, az izraelita és a keresztény vallás is egy-egy szeretet-élményen alapul: ez a zsidóság számára ez az Egyiptomból való kivonulás volt, a kereszténységnél Jézus kereszthalála, ezekből az alapélményből táplálkozik mindkét hit.

Próbáljuk meghatározni a szeretet terjedésének lehetséges modelljeit:

1. Nap-modell: csak egyetlen szeretet van, önmagunktól képtelen vagyunk szeretni, csak az egyetlen forrásból származó szeretet árad ki mindenkire, másodlagos, hogy mit továbbadjuk, tükrözzük-e – nem mi szeretünk, hanem a szeretet él bennünk;

2. Vízesés modell: a szeretetnek egy forrása van, azonban rajtunk múlik, hogy továbbadjuk-e vagy se, illetve kinek, azonban rajtunk múlik, hogy milyen formában, itt aktív részesei vagyunk a szeretet-gazdálkodásnak;

3. Kristályosodási modell: a szeretet mindenkiben ott van (mindenkiben van szeretet, vagy születésétől fogva, vagy mert már kapott valakitől biztosan), önállóan gazdálkodik vele és adja tovább, itt a szabad akarat a hangsúlyos.

Személy szerint úgy vélem, hogy a szeretet terjedését a harmadik modell írja le a legjobban, de hangsúlyozom, hogy ez csak feltételezés a részemről.


A szeretet és a boldogság összefüggései

Az első kérdés, hogy mi a boldogság, s ezt megválaszolni ugyanolyan nehéz, mint a szeretet fogalmának meghatározása. Alaphelyzetben egy olyan megélt vagy vágyott életállapotot értünk alatta, amiben megéljük a vágyott teljességet, amikor szeretnénk megállítani az időt és nem akarunk változtatni rajta.

A második kérdés, hogy van-e összefüggés a szeretet és a boldogság között, illetve a produktivitás között.

Keresztény emberként úgy gondolom, hogy a szeretet és a boldogság egy az egyben megfeleltethető, hiszen a szeretet Istenhez kapcsol minket, aki a legfőbb jó. A mai kor embere azonban az egyént és az egyén boldogságát önmagában vizsgálja. Biztos láttak már olyan statisztikákat, hogy mely országokban legboldogabbak az emberek! Ne feledjük: a nyugati civilizációban a boldogságon elsősorban az én-boldogságot értjük!

Nézzük meg ezeket az országokat más statisztikák szerint is: azok az államok, pl. Dánia (2. hely), ahol a legboldogabbak az emberek, a gazdasági produktivitásban, a versenyképességben (10. hely) és a természetes népszaporulatban (162. hely) hátrébb állnak, miközben a kivándorlásban meg a lista élén (arányaiban több ember vándorol ki Dániából, mint Spanyolországból).

Ennek alapján megkockáztatnám, hogy a modern értelemben, az egyénből kiinduló boldogság egyáltalán nem produktív, miközben a másokból kiinduló boldogság-fogalom esélyt ad arra, hogy egyetemessé váljon a társadalom szintjén is.

Másik oldalról megközelítve: a boldogtalanság érzet a legproduktívabb, mert ez hajtja az embereket mind egyéni, mind közösségi szinten arra, hogy erőfeszítéseket tegyenek a boldogság-állapot elérése érdekében.


Boldogságbolt tézisek

Végül engedjék meg, hogy a Boldogságbolt c. könyvemben megfogalmazott hipotéziseimet vitaindítóként megfogalmazzam:

1. a boldogság elsősorban a saját belső világ függvénye, és nem a külső körülmények határozzák meg (akár egy csésze kávé is jelenthet teljes boldogságot)

2. mindenki számára elérhető a boldogság, mindig van lehetőség az újrakezdésre, de vannak boldogságok, amik elérésére csak egyszer nyílik lehetőség az életünkben

3. tudatosan kell törekednünk a boldogságra, meg kell terveznünk az életünket

4. az a feltétel, amit az emberek a boldogság feltételeként szabnak meg, sokszor nem vezet igazi, teljes és tartós boldogsághoz (pl. karrier)

5. a boldogságnak mindig meg kell fizetnünk az árát, nincs ingyen boldogság

6. az igazi boldogságot az a szeretet teremti meg, amit másokkal, másokért tudunk megélni

7. a szeretet képes elfogadni nem csak a másikat, de a másik önképét is

8. a boldogságért sokszor azzal kell fizetnünk, hogy bizonyos boldogságokról lemondunk

9. a vágyak és a boldogság iránti vágy ellentétes irányba visznek minket

10. sokszor a boldogtalanságok, a szenvedés megélése vezet el az igazi boldogsághoz



36 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page