top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Babamúzeum, Decs: mert nem játék a múlt


Ha Szekszárd közelében járunk, okvetlenül érdemes ellátogatni Decsre is. Hangulatos utcácskák, különleges síremlékek a református temetőben, gazdag gyűjteménnyel rendelkező tájház és a katolikus templom, benne a művészien megfestett cigány vértanú, Ceferino képével várják az ide látogatót (aki többet szeretne tudni erről a nem mindennapi szentről, ide kattintva megteheti!). Azonban a legizgalmasabb látnivaló alig észrevehetően, egy kapu mögött bújik meg: a decsi Babamúzeum.



Hangulatos utcák



Különleges síremlékek a református temetőben



A Babamúzeum bejárata



A múzeum nem nagy, ellenben nagyon gazdag: kézzel varrott babákon, hihetetlenül aprólékossággal mutatják be a régi decsi viseletet és életet. Az első babákon még a születés szertartásába nyerhetünk bepillantást, majd meglátjuk, milyen korban, milyen életeseménynél milyen ruhát viseltek, az öregségen át egészen a halálig.


Az élet útja babákban elmesélve: a születés



A fiatalság



A tanulás kora



Mikor asszonnyá válik a lány...



A dolgos hétköznapok


Érdemes megfigyelni a nyakkendő finom hímzését: milliméterekben mérhető a nagysága...


Farkasné Pál Bözsi, a Népművészet Mestere a hitelesség megszállottja volt: kezdve attól, hogy a babák arca az adott életkort tükrözzék, hihetetlenül finoman hímezte a ruhadarabokat (érdemes ilyen szemmel megnézni a tiszteletes úr nyakkendőjét!), de még a használati tárgyakat sem játékboltból szerezte be: megkereste a még élő mestereket, s megkérte őket, hogy régi használati tárgyaikat készítsék el újra – csak éppen babaméretben. A kancsók, a szövőszék, a hálók mind tökéletes modellek; nem makettek, mert láthatóan működőképesek.




A legtöbb baba egyedül, vagy párban áll, azonban néhány életképet is berendeztek: pontosan, minden részletében pontos szobabelsőket láthatunk.

Min írtam, a múzeum nem nagy, egy szoba az egész, mégis érdemes legalább egy órát szánni rá: itt a tárlatvezetés egy végtelen mese. A népviseleteken keresztül felidéznek egy régvolt kort, ami talán nem tér vissza, de emlékeinkben még mindig él.



A titok: a hihetetlenül pontos részletek


46 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page