top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Kovácsvágás csontképei (Zempléni utakon 9.)

Pálházát délnyugatra elhagyva, egy különleges hangulatú faluba, Kovácsvágásra érünk. A falun keresztülhaladva azonnal szembetűnik a gyönyörű, virágokból ültetett Nagy-Magyarország emlékmű; eltérő színű virágokkal még a hegy és vízrajzot is jelezték.

Kedves hangulatot kölcsönöznek a falunak az utcák névadóiról készült faszobrok. Ha letérünk az útról, a hegyoldalba vájt pincesorhoz juthatunk: egyszerre ideális közösségi tér a falusiaknak, s turistacsalogató látványosság. Kíváncsian várom, a filmesek mikor fedezik fel ezt a helyszínt is.

Mégis, a legizgalmasabb látnivalók a tájházban várnak ránk. Egy berendezett konyha és tisztaszoba tanúskodik arról, hogy éltek egykor a vágásiak. Érdekesség, hogy a hagyomány szerint ez volt az első falumúzeum az országban, Dr. Fürjész István református tiszteletes és feleségének köszönhetően.

Találós kérdés is lehetne: mi az, ami nélkül nem élhetnénk, s mégis a halál jut róla eszünkbe?

Egyedülálló érdekesség, hogy tájház belső szobájában, Tóth S. Alex csontképei láthatók. Első hallásra én sem tudtam elképzelni, hogy miről is van szó: a művész az erdei állatok csontjait ragasztotta képpé. Morbid ötletnek tűnik, hiszen a csontokról a legtöbb ember a pusztulásra asszociál, nem pedig a szépségre. Mégis gondoljuk el; ahogy az Írás mondja, minden, amit Isten tesz jó és tökéletes, a szépség nem csak a látható világban, hanem a felszín alatt is rejtőzik. A teremtés csodája, történt is bármilyen úton, a csontok íve, a tökéletes mechanikai és biológiai megoldásaik nem csak célszerűek, hanem szépek is. S ezekből a rész csodákból, mint ecsetvonásokból épülnek fel a kovácsvágási csontképek. A képek témái változatosak: tájképek, épületek, népi motívumok, minden csoda, amit az Isten és az ember alkotott.



Ezékiel próféta mondta egykor*, hogy a csontokból az Úr új népet teremt; elveszett reménységnek újat ad helyébe halottak földjén életet vet keze.


Az embernek a sors csak munkát adott, abból, mi elpusztult, szépet teremtsen, észrevegye a rejtett valót, csontnyelven álmodni élet-képeket.

A csontocskákból, mit Isten tervezett, tudván aranymetszést, szimmetriát s minden örök szabályt, az ember tükröt ragaszt a teremtésnek.


Állva, hökkenve nézve e merész képeket, hogy eldobandó szemétből mit alkotott a művész keze, s mily pazarlóak vagyunk, mi többiek,


eldobván az élő kincseket,

bálványozván az élettelent,

virtuális valóságba révedve

a megélt valóság helyett.


* Ezékiel 37,





24 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page