top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Lullázás 40.: Mekkora is a Balaton? – Zamárdi, Kőhegyi kilátó



Mire elég ez a 600 négyzetkilométer? Elméletileg 2 milliárd ember férne el rajta.

A tó átlagos mélysége 3 méter, tehát sekély tónak minősül. Ez a sekélység nem csak a hőingadozásra van hatással, de a hullámok alakjára is: a csekély mélység miatt gyakrabban átbuknak, tarajossá válnak, így veszélyesebbek a nagyobb tavak és tengerek hullámainál.

A Balaton átlagos térfogata 1 800 millió köbméter. Ha kiszáradna hirtelen és a Dunával akarnánk feltölteni, 50 óra alatt telne meg újra.

Ezek a száraz adatok… Hogy mekkora a Balaton, szemmel nagyon nehéz bemérni. Ha repülőgéppel szállunk el felette, csak a hosszú távú repüléseknél és csak bizonyos szögben látjuk az egészet.

Cholnoky Jenő szerint csak Tihanyból nyugat felé nézve látjuk végtelennek a Balatont, hogy a víz egybefolyjon az éggel.



És most jön a következő kérdés, amire Cholnoky nem tért ki: honnan látszódik legkisebbnek? Én ezt a helyet Zamárdiban, a Kőhegyi kilátónál találtam meg. Egykor itt állt a Tihanyi Apátság présháza, 1948-ig. Igaz, ebben az évben nem csak ezt az épületet veszítettük el… Az ezeréves keresztény államiság ünnepén, 2000-ben készült el a jelenlegi kilátó. A látványt a legtöbben a „páratlan” kifejezéssel írják le, ez azonban szinte minden kilátópontra igaz a tó mentén, hiszen a Balatonnak ezer arca van, s mindegyik páratlanul gyönyörű. A kőhegyi látványnak van azonban egy valóban páratlan érdekessége: a Tihanyi-félsziget olyan közelinek látszódik, mintha nem is Közép-Európa legnagyobb tava, hanem csak egy folyó, nem is a legnagyobb választana el tőle. Persze, ez az érzés addig tart csak, amíg nem nézünk jobbra és balra, hiszen akkor a tó teljes területét belátjuk.



Néhány gyakorlati tanács: a kilátó megfelelő módon ki van táblázva, a központtól könnyű odatalálni. Amennyiben kocsival érkeznénk, az autót érdemes a Szőlőhegyi utcában található parkolóban hagyni a kocsit és a Kilátó dűlőn elindulni felfelé gyalog. A kilátó lépcsője meredek, de megfelelő korlát van rajta, így az idősebbek is fel tudnak rá menni. És ha már arra járunk, érdemes megnézni Szőlőhegyi utca és a Felső pincesor találkozásánál a szamárkövet is!






44 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page