top of page

Látogatóim száma

  • SzerzƑ kĂ©peRozvĂĄnyi DĂĄvid

Remete Szent PĂĄl Ă©s egy törtĂ©nelmi tĂŒndĂ©rmese a PilisbƑl


FrissĂ­tve: 2022. jan. 14.

Ma este egy merész elméletet szeretnék megosztani veletek. Nem azt kérem, hogy igazat adjatok nekem, inkåbb csak azt, hogy gondolkozzatok el rajta



Évekkel ezelƑtt egy oktĂłberi vasĂĄrnap a Pilisbe kirĂĄndultunk, s Ăștközben megĂĄlltunk PilisszĂĄntĂłn, Ășgy idƑzĂ­tve, hogy a Szentmise utĂĄn mĂ©g nyitva talĂĄljuk a templomot Ă©s megcsodĂĄlhassuk a kriptĂĄban kiĂĄllĂ­tott csodĂĄlatos pĂĄrja nincs, szĂĄntĂłi keresztet.

S ahogy néztem egy mese fogalmazódott meg bennem. Nem történelmi teória, inkåbb csak egy gondolatsor, ami talån igaz, talån nem.


NĂ©zzĂŒk az ismert tĂ©nyeket!

1217–1221 között zajlott az V. keresztes hadjĂĄrat, II. AndrĂĄs kirĂĄlyunk vezetĂ©sĂ©vel (nemzeti operĂĄnk, a BĂĄnk bĂĄn is ebben a korban jĂĄtszĂłdik). KevĂ©sbĂ© ismert tĂ©ny, hogy a kirĂĄly hazatĂ©rte utĂĄn (1218) magyar katonĂĄk mĂ©g maradtak a Szentföldön Ă©s rĂ©szt vettek Damietta egyiptomi kikötƑvĂĄros sikeres ostromĂĄban.

A keresztes hadjårat ezen része része is sikertelen volt; 1221-ben az egyiptomi szultån a vårost visszafoglalta.

Boldog ÖzsĂ©b (1200-1270) esztergomi kanonok a tatĂĄrjĂĄrĂĄs (1241-1242) borzalmai hatĂĄsĂĄra magĂĄba szĂĄll Ă©s a remetesĂ©get vĂĄlasztotta (1246). SzĂĄntĂł közelĂ©ben egy barlangot vĂĄlasztott szĂĄllĂĄsĂĄul, hogy Ă©letĂ©t a magĂĄnyos Isten-szolgĂĄlatnak szentelje. 1250 körĂŒl csodĂĄs lĂĄtomĂĄsa volt: lĂĄngnyelveket lĂĄtott az erdƑben, melyek egy hatalmas tƱzben egyesĂŒltek; ebbƑl megĂ©rtette, hogy az a hivatĂĄsa, hogy a szĂ©tszĂłrt remetĂ©ket egyetlen rendben egyesĂ­tse.


És most jöjjön a mese:

Nem lehetsĂ©ges-e, hogy az egyiptomi remetĂ©k, a keresztes hadjĂĄrat kudarca utĂĄn felmĂ©rtĂ©k, hogy a muszlim uralom tartĂłs lesz a NĂ­lus mentĂ©n, s a szultĂĄn pedig, mint potenciĂĄlis kollaborĂĄnsokkal szĂĄmolt velĂŒk, Ă­gy nehezebb lett a keresztĂ©nyek helyzete. Nem lehetsĂ©ges-e, hogy jĂł rĂ©szĂŒk Ășgy gondolta, hogy Ășgy biztosĂ­thatjĂĄk csak az egyiptomi remetesĂ©g szellemi öröksĂ©gĂ©t, ha azt ĂĄtplĂĄntĂĄljĂĄk a keresztĂ©ny EurĂłpĂĄba?

MiĂ©rt pont MagyarorszĂĄgot vĂĄlasztottĂĄk? BizĂĄncot Ă©s az IbĂ©riai-fĂ©lszigetet a muzulmĂĄnok veszĂ©lyeztettĂ©k, Anglia Ă©s FranciaorszĂĄg szinte folyamatosan hĂĄborĂșzott egymĂĄssal, a NĂ©met-RĂłmai CsĂĄszĂĄrsĂĄgban a pĂĄpa Ă©s a csĂĄszĂĄr ellentĂ©te teremtett bĂ©kĂ©tlensĂ©get
 HosszĂș tĂĄvon stabil ĂĄllamoknak csak a közĂ©p-eurĂłpai orszĂĄgok (magyar, lengyel, cseh) tƱnhettek. Mivel a magyarokat mĂĄr megismertĂ©k az V. keresztes hĂĄborĂș idejĂ©n, rĂĄadĂĄsul a szĂłba jöhetƑ orszĂĄgok közĂŒl ez tƱnt a legstabilabbnak, Ƒsi hagyomĂĄnyai alapjĂĄn a legbefogadĂłbbnak, logikus vĂĄlasztĂĄsnak tƱnhetett, hogy minket vĂĄlasszanak. S talĂĄn termĂ©szetes, hogy MagyarorszĂĄgon belĂŒl is a szakrĂĄlis központot, a Pilist. (A Pilis szentsĂ©gĂ©t mind a keresztĂ©nysĂ©g elƑtti ƑsvallĂĄs, mind a keresztĂ©nysĂ©g elismerte, de MagyarorszĂĄg szakrĂĄlis feltĂ©rkĂ©pezĂ©se tĂșlfeszĂ­tenĂ© jelen Ă­rĂĄs kereteit.)

Könnyen lehet, hogy ÖzsĂ©b kĂŒldetĂ©se nem az volt, hogy egy Ășj rendet alapĂ­tson, hanem az, hogy a legƑsibb remeteközössĂ©g, az egyiptomiakĂ© fennmaradjon.



Remete Szent PĂĄl sĂ­rjĂĄnak mĂĄsolata a budapesti SziklakĂĄpolnĂĄban



Mik tĂĄmasztjĂĄk alĂĄ ezt a „mesĂ©t”?

Az elsƑ mindenkĂ©ppen a rend megnevezĂ©se. Abban az idƑben a rendet mindig az alapĂ­tĂłjukrĂłl, vagy arrĂłl a szentrƑl neveztĂ©k el, aki a rendet megalapĂ­totta, vagy a regulĂĄjukat megszabta. Pl. ferencesek, domonkosok etc. A pĂĄlosokat remete Szent PĂĄlrĂłl (Kr.u. III. szĂĄzad), az egyiptomi remetĂ©k legendĂĄs alakjĂĄrĂłl, szimbolikĂĄjuk szintĂ©n hozzĂĄ kapcsolĂłdik – ezt azt valĂłszĂ­nƱsĂ­ti, hogy magukat az egyiptomi remetĂ©k jogutĂłdjĂĄnak tartottĂĄk.

Érdekes, hogy ÖzsĂ©bet hivatalosan csak 2009-ben, XVI. Benedek pĂĄpa nevezte boldognak, de szenttĂ© avatĂĄsĂĄra nem kerĂŒlt sor az elmĂșlt, több mint nyolc Ă©vszĂĄzadban. Hogy ennek mi a jelentƑsĂ©ge? A katolikus közössĂ©gek bevett gyakorlata, hogy megprĂłbĂĄljĂĄk elĂ©rni alapĂ­tĂłjuk szenttĂ© avatĂĄsĂĄt, azaz annak hivatalos elismerĂ©sĂ©t, hogy az illetƑ mĂĄr Isten lĂĄtĂĄsĂĄra jutott Ă©s hƑsies fokon gyakorolta az erĂ©nyeket (ami persze nem jelenti azt, hogy teljesen bƱn nĂ©lkĂŒl Ă©lt). A közĂ©pkorban csak azokat a közössĂ©gek szĂĄmĂ­thattak a hĂ­vek elismerĂ©sĂ©re, amelyik igazolni tudta, hogy egy szent hozta lĂ©tre. FelmerĂŒl a kĂ©rdĂ©s: a pĂĄlos rend, amelyik az egyik legnagyobb Ă©s leghĂ­resebb magyarorszĂĄgi szerzetesrend volt, miĂ©rt nem tudta elĂ©rni, hogy alapĂ­tĂłjĂĄt, ÖzsĂ©bet, szenttĂ© avassĂĄk? TalĂĄn pont azĂ©rt, mert nem Ƒt, hanem Remete Szent PĂĄlt tekintettĂ©k igazi alapĂ­tĂłjuknak



Boldog ÖzspĂ©b Ă©lete - Klastrompuszta


A mĂĄsodik Ă©rv egy törtĂ©nelmi pĂĄrhuzam: egy mĂĄsik Ƒsi rend, a karmelitĂĄk bĂĄr mĂĄr a Krisztus elƑtti idƑktƑl fogva KĂĄrmel hegyĂ©n Ă©ltek, a török elƑl szintĂ©n EurĂłpĂĄba menekĂŒltek, tehĂĄt, ha feltĂ©telezĂ©sĂŒnk szerint valĂłban az egyiptomi remetĂ©k utĂłdai lennĂ©nek a pĂĄlosok, nem pĂ©lda nĂ©lkĂŒli eset lenne a törtĂ©nelemben, hogy a Közel-KeletrƑl egy vallĂĄsi közössĂ©g EurĂłpĂĄba költözik.



A PilisszĂĄntĂłi Kereszt



A jeruzsĂĄlemi kereszt


Az Ășgynevezett jeruzsĂĄlemi kereszt Ă©s a szĂĄntĂłn megtalĂĄlt kƑ közötti hasonlĂłsĂĄg nem nevezhetƑ perdöntƑnek, bĂĄr ha csak a letisztĂ­tott formĂĄkat nĂ©zzĂŒk, mindenkĂ©ppen Ă©rdekes lehet, a stĂ­lusjegyek Ă©s a szimmetria hasonlĂłsĂĄga közös eredetre utal (legalĂĄbbis arra, hogy azonos kultĂșrkörbƑl szĂĄrmazik a kĂ©t jelkĂ©p).

A pĂĄlosok vonzĂłdĂĄsa a barlangok irĂĄnt szintĂ©n nem perdöntƑ: ez ha nem is tĂșl gyakori, de mĂĄs szerzetesrendeknĂ©l is megfigyelhetƑ.

Nos, a szĂĄntĂłi keresztet nĂ©zve ezek a gondolatok jutottak eszembe. TalĂĄn nem is tudjuk, hogy a keresztĂ©nysĂ©gnek Ă©s az egyetemes kultĂșrtörtĂ©netnek milyen szilĂĄnkjait ƑrizzĂŒk itt a Pilis lĂĄbainĂĄl. LehetsĂ©ges, hogy a keresztĂ©nysĂ©g egyik legƑsibb remetesĂ©gĂ©nek emlĂ©keit ƑrizzĂŒk törtĂ©nelmĂŒnkben.

A Renddel kapcsolatos többi kĂ©rdĂ©ssel, a magyar ƑsvallĂĄshoz valĂł kapcsolĂłdĂĄsukkal, a magyar törtĂ©nelemben betöltött szerepĂŒkkel, fƑleg a Hunyadiakkal valĂł kapcsolatukrĂłl (a pĂĄlosok Ă©s a Hunyadiak cĂ­merĂ©ben is a csƑrĂ©ben kerek tĂĄrgyat tartĂł hollĂł lĂĄthatĂł, vagy Hunyadi MĂĄtyĂĄs milyen mĂ©rtĂ©kben tĂĄmogatta a pĂĄlos rendet), nĂĄlam sokkal hivatottabbak mĂĄr foglalkoztak.



Pålos címer - a holló a kerek tårggyal a középpontban


Hunyadi MĂĄtyĂĄs kirĂĄly cĂ­mere



334 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page