top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Szavak… A könyvek szerelmeseinek világnapjára

Frissítve: 2023. aug. 8.

Augusztus 9.: a könyvek szerelmeseinek világnapja



Minden szó érték, mondta Cassiodorus[1], s könyvek másolásába fogott, egy korban, melyben az írott szó értéktelen, ő múltból jövőbe könyveket mentett.


Szó, szó, szó, mondta a bús dán királyfi[2], félredobva a könyvet, az igazság nevében, a színpadon vad gyilkolásba fogott, s az utókorra csak hullákat hagyott.


Minden szó haszon, mondta egy nyomdász, lektűrt és ponyvát nyomtatott, s a gondolat inflálódott.


A szó én vagyok, mondta az író, s csak önmagát írta meg, tapsolt a kritika és a sok sorstárs, de az utókorra semmit sem hagyott.


A szó fegyver, mit ellenünk fennek, mondták a barnaingesek, s pernyévé vált a gondolat, melyet az árjaság át nem járhatott.


A szó veszélyes, hallgattassuk el, mondták a tarkaingesek: nem égetnek, csak hallgattatnak, de a gondolat túléli őket is.


Vajon lesz-e egy új Cassiodorus, kinek a leírt szó szent és örök, ki szolgája, s nem bírája lesz a szónak, mert gondolatot csak gondolat győzhet le


- az erőszak sosem.

[1] Cassiodorus (Kr. u. 487-583): római államférfi Nagy Theodorik és családja szolgálatában. Később visszavonult és megalapította a Vivarium kolostort, melyben a szerzetesek feladatai közé tartozott a régi könyvek másolása és tanulmányozása. Alakja megjelenik a Régi idők Boldogságboltja c. könyvemben is. [2] utalás Shakespeare Hamlet c. drámájára




29 megtekintés2 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page