top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Nyitott Templomok Napja Solymáron (2022.09.17)

Frissítve: 2022. szept. 23.



Mindig van abban valami különleges, amikor az ember nem idegenben, hanem a saját falujában tart programot, s nekem már évek óta nem volt részem ebben a boldogságban. Az idei program apropóját a Boldogságbolt c. könyvem megjelenése szolgáltatta, amit az Ars Sacra Fesztivál Nyitott Templomok Napja részeként szerveztünk meg.

Az ünnep még teljesebb volt, mert nem akármilyen helyszínen, hanem a solymári katolikus templomban tarthattuk meg. Nagyon nagy súlyt helyez egy ilyen szakrális helyszín az ember vállára: más egy templomban megszólalni, minden szónak más súlya van, mint egy szekuláris helyszínen.



Szemere János plébános úrral és Sarlós Ágnessal már a nyáron megkezdtük a szervezést, s nagyon nagy öröm volt, hogy Török Tünde nem csak műveim életre keltését, de a beszélgetés levezetését is vállalta. Az esemény súlyára jellemző, hogy a Pilis TV riportműsorban számolt be róla.


Török Tünde nyilatkozik a Pilis TV-nek


Az este rendhagyó módon kezdődött: miután az esti szentmise után berendeztük a teret, minden fény kialudt, csak az ambó felett égett a lámpa, s így adtuk elő a Boldogságbolt utolsó fejezetét.





A beszélgetés során Tündével nagyon jót beszélgettünk a hitről, az irodalomról, s közben, a Boldogságbolton kívül sok, a solymári templomhoz és a hithez kapcsolódó írásom is életre kelt:





A beszélgetés végén, Tünde a Randevú Istennel c. versemmel vezette fel a Solymári Gitáros Kórus zenés áhítatát.




Hálásan köszönöm a gitáros kórusnak, hogy zenés imával fejezhettük be ezt a napot!


Végül egy személyes megjegyzés is: nagyon örültem annak, hogy évek óta tartó alkotói kapcsolatunk után végre megmutathattam a falumat Török Tündének, a várat, a kálváriát, a templom teret – azt a genus loci-t, ami az én szellememet is meghatározza. Remélem, még visszatér előadni Solymárra, s nem csak élőben, de videóban is életre kelti a műveimet.






71 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page