top of page

Látogatóim száma

  • Szerző képeRozványi Dávid

Zrínyi Ilona


Zrínyi Ilona (1643-1703) a magyar történelem legendás nőalakja: a XVII. század egyik meghatározó családjába született: őse a szigetvári hős, Miklós, nagybátyja a híres hadvezér és költő, szintén Miklós, édesapját, Pétert a Wesselényi-összeesküvésben való részvételei miatt végezték ki. Ilona abban a korban élt, melyben az asszonyok főszerepet kaptak: míg a férfiak az udvarban vagy a háborúban teljesítették kötelességüket, a nők önállóan intézték a birtokok és a család ügyeit. Ilona azonban még ennél is tovább ment: családja örökségét ápolva harcolt a magyar szabadság ügyéért. Első férjét, I. Rákóczi Ferencet rávette, hogy csatlakozzon a Wesselényi-összeesküvéshez, majd második férjének harcait az utolsó utáni pillanatig, évekig támogatta. A históriás könyvek egyik legszebb lapja, ahogy egyedül védi Munkács várát az osztrákokkal szemben.

Magánéletében legalább ilyen szenvedélyesen szerette a szabadságot: míg első házassága elsősorban politikai célú frigy volt, második férjéhez azonban igaz szerelem kötötte: a több, mint egy évtizeddel fiatalabb Thököly Imrét mindvégig támogatta, de még, a gyermekeit hátrahagyva, követte is a száműzetésbe.

Zrínyi Ilona alakja sokszor feltűnik írásaimban, életének fontosabb fordulópontjai már szavakba formáltam, s most Török Tünde javaslatára, egy bejegyzésbe fűztem ezeket össze:

Első házassága, I. Rákóczi Ferenccel – A regéci vár balladája




 

Regécen özvegyként nevelte fiát, a későbbi II. Rákóczi Ferencet - Zrínyi Ilona könnyező szobra Regécen



 



Élete a száműzetésben - A szerelem ára (részlet a Régi idők Boldogságboltja c. könyvből)

 


21 megtekintés2 hozzászólás

2 commentaires


Julianna Tóthné Bozsó
Julianna Tóthné Bozsó
08 juil.

Ez remek ötlet volt, és gyönyörű, meghatóan szép "albumot" hoztatok létre Tündével! Gratulálok! ❤️❤️

J'aime
Rozványi Dávid
Rozványi Dávid
08 juil.
En réponse à

Okos ember megfogadja az okos tanácsot!

J'aime
bottom of page